15 September 2012

Anda rasa semakin teruk setelah mengambil produk Shaklee?
Q: Apakah yang dimaksudkan dengan krisis penyembuhan? 

A:Ia merupakan satu proses berterusan dalam badan yang mengambil masa untuk membersih dan membina semula sel-sel badan yang telah rosak akibat radikal bebas. Sebahagian dari proses ini akan mula untuk menyingkirkan toksin yang telah sekian lama terkumpul didalam badan sepanjang hidup. Semasa proses penyingkiran toksin, badan anda akan mengalami tanda atau sintom yang membuatkan rasa tidak selesa, dan ia dipanggil sebagai krisis penyembuhan. Dalam perubatan China, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan krisis penyembuhan.

Q:Mengapakah krisis penyembuhan selalu terjadi selepas mengambil makanan tambahan? 

A:Menurut Professor Yoshio Niwa, seorang pakar dalam nutrisi molekul, apabila kita menambahkan pengambilan nutrien, nutrien itu akan bertindak balas dengan oksigen didalam badan. Dan tindak balas ini akan merangsang organ badan bagi menjalankan proses pembersihan, penyingkiran, menggantikan tisu yang lama dengan tisu yang baru dan lain-lain lagi dengan berkesan. Sebagai contoh, anda akan mengalami ruam pada kulit, lebih banyak pergerakan usus, dan ini merupakan satu tanda bahawa badan sedang menjalani proses menyahtoksin. Bayangkanlah sekiranya badan anda seperti besi paip yang berkarat, dan bila anda meletakkan serbuk anti karat atau pencuci paip, banyak karat yang terhakis akan keluar daripada dinding paip tersebut, dan itu akan menyebabkan anda berasa lebih teruk serta banyak kotoran-kotoran yang terdapat di sekeliling paip itu. Tetapi selepas karat itu disingkirkan, paip tersebut akan menjadi lebih baik dan kembali bersih seperti baru.

Q:Adakah krisis penyembuhan petanda yang baik? 

A:Ya. Krisis penyembuhan merupakan satu petanda yang menunjukkan rawatan atau makanan kesihatan yang diambil benar-benar berkesan. Sesetengah orang akan berfikir yang sintom mereka menjadi semakin teruk, tetapi hakikatnya ia adalah proses penyembuhan semulajadi dan ia ternyata petanda yang sangat baik untuk mendapatkan kesan krisis penyembuhan yang sebenar. Umumnya, krisis penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat sepertimana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.

Q:Adakah setiap orang akan mengalami petanda dan sintom yang sama semasa krisis penyembuhan? 

A:Setiap orang adalah berbeza. Sesetengah individu akan mengalami krisis penyembuhan sebaik sahaja mereka mengambil makanan tambahan dan mereka yang lain hanya akan merasai selepas satu atau dua bulan. Kesannya juga berbeza. Lebih banyak toksin di dalam badan, lebih teruk lagi krisis penyembuhannya.

Q:Secara umumnya, berapa lamakah tempoh bagi krisis penyembuhan ini?

A:Ia sebenarnya bergantung kepada keadaan kesihatan individu tersebut. ia mungkin mengambil masa dalam tempoh 2-3 hari atau mungkin berbulan lamanya.

Q:Ramai orang bertambah baik selepas mengambil makanan tambahan, tetapi walaupun saya masih mengambil makanan tambahan, saya masih lagi tidak merasai sebarang perubahan, Mengapa?

A: Secara umumnya, selepas 1-2 bulan pengambilan makanan tambahan,anda sepatutnya telah merasai perbezaannya (cth. Tenaga bertambah, pergerakan sistem usus yang lebih baik, dll.) sekiranya tiada sebarang peningkatan, anda berkemungkinan mempunyai masalah seperti:


  • Tidak mengamalkannya setiap hari.
  • Tidak mengikut dos yang telah di cadangkan.
  • Takut kepada krisis penyembuhan, lalu berhenti dari mengambilnya.
  • Pemakanan yang tidak sempurna serta mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat.
  • Mengalami penyakit kronik yang memerlukan tempoh yang panjang untuk sembuh.
  • Mengalami keadaan yang kronik yang membuat anda hilang keyakinan dalam mana-mana rawatan mahupun makanan tambahan
  • Mengalami masalah emosi.


Tanda-tanda & Penyebab Krisis PemulihanMemahami Krisis Penyembuhan dan Petanda serta Simptom:


Krisis Penyembuhan                    Penerangan / Penyebab


Sakit kepala yang melampau          Tekanan darah tinggi, petanda menyahtoksin


Demam, tidak cukup rehat             Meningkatkan metabolisma, merangsang fungsi imunisasi badan

Cirit-birit                                          Meningkatkan pergerakan usus

Najis berbau, air kencing berbau     Petanda bagi menyahtoksin, menghimpunkan bahan  buangan dan sisa-sisa dalam                                                                usus besar                                                              

Kembung perut                                   Sistem penghadaman yang lemah

Ruam, kulit gatal, kelemumur,         Fungsi hati yang lemah, usus besar yang tidak sihat dan                                                                                                        sistem pembersihan keluar lendir

Penghasilan lendir seperti                 Fungsi paru-paru yang lemah, keluar kahak juga adalah  petanda bagi
selsema dan kahak                            menyahtoksin

Pendarahan Hidung                           Mungkin petanda bagi kekurangan darah

Rasa sakit pada otot dan sendi         Badan berasid, toksin terkumpul dibahagian yang sakit 

Peningkatan rasa sakit                      Mempercepatkan krisis penyembuhandi sebahagian badan yang bermasalah

Tidur yang bermasalah atau             Sistem saraf yang lemahterlalu aktif 

Kitaran haid yang tidak menentu,    Hormon yang tidak seimbang / penyakit buasir
perubahan waktu kitaran haid,
kegatalan pada alat sulit,
penghasilan lendiran yang banyak

Lapar, Pening Tekanan                      Anaemiadarah rendah

Loya, sembelit, tersedu                      Sistem hadaman yang lemah, masalah hati Edema                                                                                                                  (membengkak)  
Masalah buah pinggang

Rujukan: Dr. Mary Ruth Swope, Columbia Unversity


Sebenarnya ia bukan kesan sampingan atau side effect, sebaliknya tindakbalas normal, dan sekiranya anda menghadapi krisis penyembuhan ia adalah petanda yang elok. Maknanya sistem badan anda mula bekerja untuk menjana sel-sel baru dalam tubuh.

"Umpama sebuah tangki yang berkarat di bahagian dalamnya. Apabila dibersihkan, maka keluarlah karat2nya, lalu tinggallah tangki yang bersih. Tubuh kita seperti tangki itu yang penuh dengan karat. Oleh itu, seperti karat2 yang keluar bila dia dibersihkan, toksin dan benda bahaya akan keluar dari badan kita bila mengambil supplement.

Bagaimana cara untuk mengurangkan kesan healing crisis? Seperti tangki di atas, bila nak kurangkan nampak kotor kelodak dan karat yang keluar, kita alirkan air yang banyak agar ia cair. Begitulah juga dengan healing crisis. Perlu tambah kuantiti air yang diambil. Supaya kesan healing crisis dapat diatasi.Jangan risau sekiranya anda mengalami krisis penyembuhan/healing crisis. Ia bukan satu petanda ketidakserasian, atau badan anda tidak sesuai dengan Shaklee. Malah ia adalah petanda yang bagus untuk tubuh badan kita."

No comments:

Post a Comment

zinniaza.com © . Designed by MaisarahSidi.com