Home Siapa Saya Disclaimer Mengapa Shaklee Cara Order Nak Jadi Ahli?

Status Halal SHAKLEE...dan SHAKLEE diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia

Saya ingin berkongsi info mengenai status halal Shaklee dan juga status jaminan perakuan dari Kementerian Kesihatan Malaysia. 

"salam kak...nak tanya produk ni dapat x kelulusan kementerian kesihatan".
ni soalan biasa ni....cuma nak share dan nak jelaskan disini...Shaklee merupakan produk yang diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)...cuba belek botol vitamin shaklee tu ..ade tunjuk serial number MAL xxxxxx and ada printed diluluskan oleh kementerian kesihatan..see pic as per below.

sy faham dgn soalan ni....bagi org yg tak pernah dgr brand ni sure risau...lagi lagi sekarang dah mcm2 brand supplemen ada kat pasaran. Lagi satu isu adalah isu halal....Status halal Shaklee sering menjadi persoalan terutama kepada mereka yang belum pernah mencuba Shaklee. Ini adalah rentetan beberapa email dan perbincangan di forum yang meragui status halal Shaklee. Tambah2 dengan kenyataan INFANCA bahawa mereka tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk Shaklee.

Beberapa fakta tentang status halal Shaklee
  • Shaklee mendapat pengiktirafan halal oleh Islamic Service of America (ISA).
  • INFANCA (Salah sebuah badan pengeluar status halal di US) mengeluarkan kenyataan mereka tidak pernah luluskan status halal Shaklee & Shaklee tidak pernah memohon status halal dari INFANCA.Ini kerana Shaklee sudah diiktiraf oleh ISA.
  • JAKIM juga tidak pernah mengeluarkan sijil halal kepada Shaklee, walau bagaimanapun, ISA adalah badan luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM.


    Dari website Jurnal Halal

    # ISA yg mengeluarkan sijil halal Shaklee adalah adan pengeluar sijil halal terkemuka di dunia.
    6.5 Islamic Services of America, a leading US Halal certification body recognised globally, including Malaysia, estimates that the US market for halal foods will continue to grow at a rate of 25 to 30 per cent over the next five to seven years.
    dari website rasmi JAKIM

    # Shaklee telah menang kes di mahkamah berhubung sijil halal terhadap INFANCA.
    Shah Alam High Court dismisses suit against Shaklee Malaysia

    KUALA LUMPUR Nov 2 – The Shah Alam High Court has dismissed a suit filed by the Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA) against Shaklee Products (Malaysia) Sdn Bhd.

    In dismissing the case with costs, Judge Dato’ Zulkefli Makinudin ruled that IFANCA’s application for an injunction to stop the company from selling its products was not supported by facts as contained in its affidavits, and that there was “no real issue” between the parties, Shaklee Malaysia said in a statement recently.Shaklee Malaysia, which has 100,000 distributors in the country, is a multi-level marketing company with more than 40 years of experience.

    Kenapa pilih SHAKLEE?.Halal ke SHAKLEE?.makanan tambahan PENTING?produk luar negara?

    *sekadar berkongsi info dan soalan2 yang sering diutarakan..

    Kenapa Shaklee?
    Shaklee Corporation adalah pengeluar makanan tambahan yang terulung dan yang terbesar sehingga kini di mana ia ditubuhkan pada tahun 1956 (bahkan penyelidikan dan pengeluaran bermula seawal 1915 lagi) oleh Dr Forrest C Shaklee pakar bidang pemakanan berkhasiat (pengasas Vitamin dan MLM) yang kini menjalin usaha sama dengan kumpulan syarikat farmaseutikal terkemuka dunia, Yamanouchi sejak 1989. 

    Mengapa Shaklee?
    Kerana latar belakang syarikat yang baik; makanan tambahan yang nature / fitrah; berasaskan penyelidikan, ujian klinikal dan piawaian kawalan kualiti yang tinggi.

    SHAKLEE Halal? 
    Tidak perlu was-was..Rujuk akhbar utama tanah air iaitu The New Straits Times dan Berita Harian pada hari Rabu, 17hb April 2002, Utusan Malaysia hari Khamis 18hb April 2002 dan Borneo Post pada hari Jumaat, 19hb April 2002...


    Kenapa Produk Luar Negara?
    Sabda Rasulullah (SAW) bermaksud "Hikmah itu barangan tercicir orang mukmin, di mana sahaja dia menemuinya dialah yang berhak dengannya"

    Apa itu makanan tambahan ?
    Makanan tambahan bererti makanan seharian kita yang masih diperlukan untuk membentuk kesihatan yang benar-benar sempurna dan lengkap, untuk mengelakkan dan mencegah daripada menghidap penyakit. Ia merupakan langkah pencegahan dan berjaga-jaga bagi mereka yang mementingkan kesihatan, ingin hidup lebih lama, serta panjang umur. 

    Mengapa Vitamin (Pemakanan Tambahan) Adalah Penting ?
    • Tubuh kita perlukan dos yg lebih tinggi bagi sesetengah vitamin,
    • Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin ditanam di atas tanah yg kurang subur, mungkin berlaku kehilangan zat makanan semasa memasaknya,
    • Gaya hidup kita mungkin mengganggu penyerapan zat makanan,
    • Kepelbagaian makanan mungkin terhad dalam hidangan kita,
    • Kita mungkin kerap makan di luar,
    • Gaya hidup yang tidak aktif,
    • Banyak stress di tempat kerja, di jalanan dll,
    • Kerap demam atau jangkitan selesema dll
    • Makanan kini digabungkan dengan bahan kimia, bahan awet, pewarna, perisa MSG dll. Peningkatan penyakit berkaitan diet (serangan jantung, kanser, kencing manis, tekanan darah tinggi, osteoporosis dll)


                  *Oleh itu, janganlah berasa was- was dengan status halal produk Shaklee. 

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...