Home Siapa Saya Disclaimer Mengapa Shaklee Cara Order Nak Jadi Ahli?

Perkongsian Tips dan Cara Mendidik Anak Daripada Seorang Ibu - Master Cerry ( Mamafaiz )

Assalamualaikum ...

Entry kali ni saya nak kongsikan tentang tips dan cara mendidik anak yang dikongsikan oleh Master Cery ( "Unyang Shaklee" saya ) berdasarkan pemerhatian beliau pada anaknya , Faiz . ^^  Sangat menarik apa yg beliau kongsikan , dan tak salah rasanya kita kongsikan di sini sebagai rujukan buat ibu-ibu di luar sana untuk dijadikan tips dan cara mendidik anak-anak mereka.

Jom kita baca .. 

" Ada beberapa orang tanya apa yg Faiz makan, apa jadual yg sy buat sampai Faiz dpt no.1....hmm.. saya nak jwb lebih2 pun tak berapa berani gak,sebab saya ni bukanlah profesor,apatah lagi ibu yg rajin,oh mmglah tidakk....haha ..anak saya tu pun biasa2 je..anak korang2 lagi pandai yer tak... Apa yg sy tulis dan kongsikan di bawah adalah berdasarkan pemerhatian saya kat Faiz la:

-
tak ponteng skolah.... (yg saya perasan kan,tahun2 lepas,dulu time dia darjah 1 dan tadika..semester yg rajin dtg skolah..mesti dia top 3.. tp semester yg dia asyik ponteng, result ke laut...dpt no 10) Alhamdulillah sejak masuk skolah tahfiz ni, rasanya dah tak ponteng2 dah..dahlah saya mmg bergantung sepenuhnya cikgu yg ajar sbb saya ni bukan rajin sangat nak ajar extra2..haha..Jadual belajar mmg takde kat rumah..kalau hari takde kerjaskolah, beg sah2 tinggal dlm kereta je..haha....kalau ada kerja skolah,baru lah bwk masuk beg..sbb tu sy kata jgn ponteng sekolah..terima kasihla jugak kat abahfaiz yg jadi cikgu matematik malam2 part ngajar homework skolah tu,sbb faiz taknak terima formula saya,formula abah dia je yg btul..

-
hormat cikgu.. sy kata kat dia,jgn melawan cikgu,rapat2 diri dgn cikgu..barulah apa yg blajar tu senang masuk..amik hati cikgu..baru2 ni perjumpaan makpak dgn ustaz dan cikgu2 dia.. diorang bg feedback Faiz baik,bagus,sengih je tak melawan.. kadang2 nakal dan main2 tu ada gak..normal budak2..tp takde sampai tak dgr kata...haa sejuk ati mak.. hahha

- kurangkan bg makanan segera atau yg berproses,kalau boleh elakkan..

-
Saya bagi suplemen minyak ikan (jenama terbaik OmegaGuard Shaklee),pastu kadang2 bg meal shakes(minuman protin)..Wajib ke bagi suplemen?hmm..kalau uoll nak tahu,dulu time saya kecik2,saya tak mkn suplemen pun tapi jadi gak budak genius,dapat gak no 1 sokmo, dulu mana ada makan suplemen bagai..sbb dulu mak sy bg ayam ikan fresh, sayur tanam sndiri sume..Sekarang ni?Dalam mimpilah kalau saya nak ternak ikan ayam segar sume,apatah lagi tanam sayur dgn tanah seciput belakang umah tu.. maka saya top-up dgn suplemen..so you all renung2kanlah wajib ke tidak suplemen ni... Saya juga prefer masak sendiri lagi baik walaupun saya ni takdela rajin sangat tapi sebolehnya sy elakkan makanan segera atau yg berproses..sejak dia baby lagi tau, no segera2 ni.. sume lecek dan rebus sndiri..hihihi......

-sebelum tidur, saya suruh dia doa dan bygkan hari esok yg baik2.. (ala2 teknik RCA gitu..)..hahah..

-doa utk anak....lepas solat,kita sebagai ibubapa rajin2kan tadah tangan mohon doa..doa yg baik2 utk anak kita..Kuasa Doa ..tiada siapa mampu menandingiNya..

notakaki:syukur atas apa jua anugerah yg Tuhan berikan.. sesungguhnya yg hebat dan baik itu adalah Dia, bukan manusia..Banyakkan bersyukur dan berdoa..


okey sekian tips pemerhatian kat anak saya..moga bermanfaat buat semua.. setiap anak tak sama..jgn banding2kan anak2 kita,result on paper tak membuktikan apa2,setiap anak ada keistimewaan masing2..Apa2 pun post ini tidak berniat untuk menyentuh mana2 pihak atau pun berunsurkan tayang menayang mahupun iklan tambahan."


Sharing is caring . Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua yang membaca entry ini . : )


Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa ...




Zailatul Akmal



Shaklee Independent Distributor [ID No : 882322 ]



SMS / WHATSAPP 019 344 3650 







Boleh refer sini untuk Senarai Pengedar Shaklee yang sah seluruh Malaysia :)  


Nak sertai "keluarga Shaklee" saya untuk jana pendapatan lumayan dalam biz Shaklee ?
    





"Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Saya bertanggunggjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda. Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sbg SID ( ahli Shaklee ), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee, dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 882322 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya ..."

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...