Kawal Kolesterol Dengan PHYTOCOL-ST Shaklee

FAKTA!

Cabaran Era Ini 

Adakah anda salah seorang dari 6 juta warga Malaysia yang menghadapi masalah tinggi kolesterol ?

Dianggarkan bahawa satu daripada tiga orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah menyumbang kepada masalah kesihatan yang serius di mana ia boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan dalam jangkamasa panjang ini akan memberikan impak negatif terhadap kesihatan jantung dan fungsi kardiovaskular. Tetapi apa yang lebih membimbangkan kita sekarang di mana ramai individu yang masih tidak menyedari bahawa paras kolesterol mereka terlalu tinggi !

Apa itu KOLESTEROL ?

Kolesterol merupakan bahan lemak yang terdapat saluran darah dan kesemua sel-sel badan. Ia merupakan komponen tubuh yang penting untuk pembentukan sel membran, hormon, hempedu dan tisu-tisu lain dalam tubuh.

Dua sumber utama KOLESTEROL 

Kolesterol dihasilkan secara semulajadi oleh hati anda tetapi ia juga boleh diperolehi dari makanan harian anda. Kolesterol yang anda makan akan meningkatkan paras kolesterol darah anda. Kandungan kolesterol darah yang terlalu tinggi akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar.

AWAS ! Penyakit-penyakit utama akibat KOLESTEROL tinggi 


  • Risiko serangan jantung meningkat sebanyak 15.6%
  • Risiko angin ahmar meningkat sebanyak 11%
  • Risiko yang lebih tinggi untuk tekanan darah tinggi, penyakit hati seperti hati berlemak dan masalah ketidakseimbangan hormon yang akan menjejaskan fungsi seksual
Bagaimana KOLESTEROL boleh menyebabkan penyakit jantung ?

Terdapat dua jenis KOLESTEROL utama dalam darah :
  • LDL (Lipoprotein ketumpatan rendah)
  • HDL (Lipoprotein ketumpatan tinggi)

LDL dikenali sebagai kolesterol "jahat" kerana paras kolesterol LDL yang terlalu tinggi dalam darah boleh membentuk sejenis bahan melekit (plak) dalam saluran darah anda. Plak ini akan menyumbatkan saluran darah dan menyekat aliran darah, seperti yang berlaku semasa serangan jantung atau angin ahmar.Sebaliknya, kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol "baik" kerana ia membantu mengangkut kolesterol dari salur darah balik ke hati untuk disingkirkan. Dalam erti kata lain, HDL berperanan "membersihkan" saluran darah.

Oleh yang demikian, untuk melindungi diri daripada penyakit kardiovaskular , anda hendaklah mengekalkan paras kolesterol HDL yang tinggi dan paras kolesterol LDL yang rendah.

Apakah penyebab utama tinggi kolesterol ?

Makanan Malaysia yang tinggi lemak serta kalori adalah di antara punca terjadinya masalah tinggi kolesterol. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan pengambilan kolesterol tidak melebihi 300 mg sehari dan bagi mereka yang menghidap penyakit jantung hendaklah menghadkan pengambilan kolesterol kurang daripada 200 mg sehari.Walaupun begitu, cuba bayangkan anda sedang mengambil menu harian Malaysia seperti ini:Anda pasti tidak menyangka yang anda telah mengambil sebanyak 942 mg KOLESTEROL ! Sudah melebihi tiga kali ganda lebih dari pengambilan harian yang disyorkan.Bertindaklah hari ini . Ikuti petua ini untuk merendahkan paras kolesterol darah anda secara semulajadi , antaranya :

  • Amalkan pemakanan seimbang, rendah lemak tepu dan tinggi serat larut
  • Lakukan senaman lebih kerap
  • Turunkan berat badan
  • Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan Fitosterol ke dalam diet harian anda bagi menurunkan paras kolesterol secara semulajadiAnda juga boleh atasi masalah KOLESTEROL anda secara semulajadi dengan PHYTOCOL-ST Shaklee .

Apa itu PHYTOCOL-ST Shaklee ?

Phytocol-ST Shaklee adalah formula proprietari yang membekalkan 2,000 mg Fitosterol setiap hari.

Apa itu Fitosterol ?

Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) ditemui dalam membran sel tumbuh-tumbuhan. Ia juga boleh ditemui dalam kuantiti yang kecil dalam pelbagai tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin. Dianggarkan 200-400 mg sterol tumbuhan dan lebih kurang 50mg stanol tumbuhan kita makan setiap hari.

Jadi, bagaimanakah Fitosterol berkesan ?

Struktur Fitosterol adalah hampir sama seperti kolesterol dan dengan pengambilan Fitosterol, ia akan bersaing dengan kolesterol untuk tapak penyerapan dalam sistem penghadaman. 

Hasilnya, penyerapan kolesterol dihalang dan ia akan disingkirkan keluar bersama-sama Fitosterol. Ini bermaksud, apabila anda mengambil lebih banyak Fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang untuk anda menurunkan paras kolesterol LDL.
Berapa banyak Fitosterol yang anda perlukan ?

Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2,000 mg Fitosterol ke dalam diet harian anda untuk membantu menurunkan paras kolesterol secara semulajadi.


Testimoni Phytocol-ST Shaklee

Selain PHYTOCOL-ST , anda juga boleh mengambil Omega Guard & Garlic Complex untuk mengawal paras kolesterol anda .

Apa Itu PHYTOCOL-ST Shaklee ?

No comments:

Post a Comment

zinniaza.com © . Designed by MaisarahSidi.com