Jom Buat Masker ESP & Yogurt !


Sebelum ini, ramai yang tanya Zai, macam mana nak buat masker ESP Shaklee ??..

Okay, hari ini Zai nak share cara nak buat masker ESP Shaklee ...

Bahan-bahan yang diperlukan hanyalah ESP + Plain yogurt sahaja .. Mudah kan ? 
Boleh je kalau nak letak ESP campur air kosong je , tapi lagi best campur dengan plain yogurt. Memang jauh beza lah bila campur sekali dengan yogurt , memang BEST ! Tak percaya, cuba lah .. 


Cara-cara buat masker ESP + Yogurt :- 


  • Gunakan 2 sudu yogurt perisa ASLI sebagai base masker. (Jangan guna yogurt yang rasa buah-an ya , nanti bersemut pulak muka)  
  • Tambah 1 sudu teh ESP ke dalam yogurt dan gaul sehingga rata.
  • Ratakan di sekitar kawasan muka kecuali di kawasan mata.
  • Biarkan 15-20 minit sehingga kering.
  • Bilas dan bersihkan dengan air sejuk 

Mudah sungguh kan?? Tahu tak kenapa ESP ni baik untuk masker? ESP adalah protein powder..
Banyak kebaikan protein ni , tapi kali ni Zai nak share kelebihan protein utk keanjalan dan kecantikan kulit..Rasanya semua tahu yang kulit kita memerlukan kolagen supaya tidak kendur dan tahukah anda yang kolagen ialah daripada family fibrous protein dan merupakan salah satu protein utama dalam memastikan kulit kita kekal elastik dan tegang ?

Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut. Jadi amalkan pengambilan protein yang cukup dalam diet harian ya.

Bukan itu sahaja ya, protein juga boleh mengecilkan pori-pori, melembapkan kulit , mengatasi wajah berminyak dan mencerahkn wajah. 

Ramai tau cakap kulit rasa halus,mulus dan gebussss, dan semakin anjal bila konsisten amalkan masker ini 3-4 kali dalam seminggu. Jimat kos nak ke spa kan?? Bolehlah lepas ni belai diri di rumah sahaja..lagi relax ..  ;)

Buat masker ESP selepas mandi waktu pagi atau sebelum tidur. Tapi.....Zai suggest sangat2 pada anda buat masker esp ni lepas mandi pagi ye !! sangat Asyikkkkk .... :) 


Lelaki & Perempuan boleh cuba masker ESP & Yogurt ni . Untuk 1 bancuhan tu boleh guna untuk 3-4 kali. Lepas guna, untuk lebihan tu boleh simpan dalam peti sejuk ya . :) 

Selamat mencuba ! ;) ( Bila dah cuba, jangan lupa bagi feedback ya .. ) ^^


Jika anda nak lihat kelebihan ESP yang lain, boleh ke sini .


Apa kata mereka yang dah cuba masker ESP ? 






********************************************


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.

http://www.wasap.my/60193443650

Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor

FB page : Zinnia Z A Online Shop



TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)

Kelebihan Vitamin E Complex ( Shaklee ) #ShakleeEffect #7



Anda ada masalah kulit berjerawat , berjeragat dan berparut? INILAH VITAMIN YANG SESUAI UNTUK ANDA !! <3

Sesetengah orang sanggup membelanjakan wang yang banyak hanya untuk mendapatkan rawatan kulit secara luaran. Rawatan luaran sahaja tanpa disertai dengan pemakanan yang berkhasiat untuk kulit, kecantikan kulit tidak akan bertahan lama. Oleh itu, rawatan dalaman dengan cara mengambil makanan yang terbaik untuk kulit yang sihat adalah penting.



Basically antara garis panduan utk memilih Vitamin E adalah: 

  • Pilih Vitamin E yg bersumber semulajadi ( boleh lihat pada label.. ada huruf d kecil (d-alfa tocoferol) menunjukkan ia sumber semulajadi. satu huruf 'l' or 'dl' menunjukkan ia sumber tiruan or kimia) 
  • Cari perkataan mixed tocopherol dlm label
  • Pilih Vit E yg berserta selenium 

Sumber semulajadi adalah lebih baik kerana ia lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber kimia/tiruan..

Pilihlah Vitamin E Complex Shaklee sebab ia memenuhi garis panduan di atas. Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli .Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium.


VIT E Complex with GRAPE SEED EXTRACT! Yeahhh..beri kebaikan yg berganda! 

Antara kebaikan grape seed extract - 20 kali lebih berkuasa daripada vitamin E, dan 50 kali lebih besar daripada vitamin C!!

Vitamin E adalah sejenis vitamin larut lemak. Ianya adalah vitamin antioksidan yang sangat bagus dan menghalang dari penuaan sebelum usia. Tentunya setiap orang tidak mahu tua sebelum masanya kan?



Vitamin E juga sangat sesuai diambil bersama dengan Vitamin C kerana ia akan meningkatkan lagi fungsinya. Umpamakan pelengkap kepada masing-masing contohnya vitamin E yang diambil bersama vitamin C boleh menghalang dari "sunburn". 


Vitamin E Complex Shaklee :
  • Merupakan antioksidan yang powerful dan tidak dapat dihasilkan oleh badan. 
  • Bertindak meneutralkan radikal bebas.
  • Bersifat anti-penuaan, dapat mengurangkan garis-garis halus pada wajah
  • Membantu mengelakkan pertumbuhan abnormal sel
  • Membantu memudarkan parut

Lagi KELEBIHAN VITAMIN E adalah :

  • Memperbaiki peredaran darah lalu menjadikan wajah berseri dan tak kusam, secara tak langsung, kulit bersih dari jerawat dan jeragat 
  • Memperbaiki tisu 
  • Melindungi paru paru dari pencemaran udara 
  • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan 
  • Mengurangkan parut & masalah jerawat 
  • Mengurangkan tekanan darah 
  • Membantu dalam pencegahan penyakit katarak 
  • Meningkatkan prestasi atlit dengan mengendurkan otot kaki dari kekejangan 
  • Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan menguatkan dinding kapilari 
  • Menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat 
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk) 
  • Merendahkan kadar kolesterol 
  • Membantu mencegah pertumbuhan abnormal sel terutama kanser 
  • Meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki 
  • Juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri 
  • Membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual (PMS) 
  • Mengatasi masalah kedinginan dalam perhubungan suami isteri di kalangan ibu menyusu 
  • Kelebihan untuk ibu menyusukan bayi :- mengurangkan bengkak susu jika diambil secara berterusan, puting yang luka akibat menyusu jugak akan recover dengan cepat. 
  • Mengurangkan stretch mark hodoh di perut 
  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. 
  • Mengurangkan parut luka di kulit 
  • Bagus untuk jantung sebab Vitamin E ni mengembangkan pembuluh darah dan menghalang pembentukan darah beku dari berlaku. 
  • Membantu dalam mendapatkan rambut yang cantik, sihat dan lebat. 

Vitamin E ---> [ Vitamin CINTA & CANTIK ]


Secara keseluruhannya , Vitamin E bagus untuk kulit cantik, kulit licin, awet muda..antioksidan yg best..dan jgn lupa as VITAMIN CINTA ...

  • Terkenal sebagai "vitamin cinta". Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel-sel baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita.
  • Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.


Vitamin E adalah sejenis vitamin larut lemak. Ianya adalah vitamin antioksidan yang sangat bagus dan menghalang dari penuaan sebelum usia. Tentunya setiap orang tidak mahu tua sebelum masanya kan?



# Sumber makanan Vitamin E :
  • minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum 

# Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan :

  • Mudah radang,penuaan kulit sebelum masa,rambut gugur,anemia. 

*** Sebotol untuk 4 bulan.



You'll see the difference in less than 1 month !


ESP + Vitamin E 


Vitamin E 


Vitamin C + Vitamin E 


Vitamin C Chewable + Vitamin E 








Vitamin C + Vitamin E 


Vitamin E + Vitamin C + ESP 



Vitamin C + Vitamin E 










Alhamdullilah dgn pengambilan vit e yg konsisten, kulit muka saya bertambah baik berbanding dulu...selain mkn saya juga jadikan vit e sbg night cream....pg2 bangun n cuci muka moist je... 


Anak saya terjatuh masa bermain. 
Luka di muka paling banyak.
Alhamdulillah saya letak Vita-E hari-hari kat luka dia.
Dalam masa seminggu dah nampak bezanya,
Luka cepat kering dan cepat sembuh dgn Vita-E.
Memang Amazing Vita-E ni!! 






Vitamin C + Vitamin E 

Vitamin C + Vitamin E 




********************************************


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.

http://www.wasap.my/60193443650

Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor

FB page : Zinnia Z A Online Shop



TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)

Testimoni Meal Shakes ( Sudah 6 tahun Faiz Setia Dengan Meal Shakes ) - #ShakleeEffect #6


"[Faiz..selepas 6 tahun setia consume Mealshakes]

Faiz sejak dari umur 2tahun sampai sekarang umur dia dah 8tahun mesti minum segelas susu+mealshakes SETIAP HARI.. ..Kesannya:kulit dia cantik sangat, tu tak masuk bonus kesihatan yang lain. Alhamdulillah.

Ingat yer,kesan makan suplemen, bukan sekelip mata..macam anak membesar..tak membesar sekelip mata....Kalau anda betul konsisten makan makanan tambahan, cuba tengok kesan selepas 3-4bulan ataupun selepas 1-2tahun. cuba tengok apa yang dah berubah kat diri anda atau insan tersayang anda yang makan suplemen.....

Jadi kalau ambil makanan tambahan ni,rahsianya kena disiplin, konsisten,istiqamah dan sabar.... sesungguhnya yang baik itu datang dariNya.. kita usaha dan berdoa.

Fakta yang anda perlu tahu
>>mealshakes kaya dgn protin yg membentuk dan memulih sel2 kulit
>>mealshakes mengandungi vitamin penting A, C, E, selenium, Zinc
>>mealshakes lengkap dengan vitamn B, zat besi, copper utk membina sel darah merah yg sihat seterusnya menjadikan kulit glowing
>>mealshakes tinggi kandungan serat utk kesihatan usus seterusnya memudahkan penyerapan zat2 nutrien2

sekian info sharing hari ini..moga bermanfaat..

feel free to like & share
luahan hati mamafaiz"


_____________________________________________________________________________________


Berita baik buat anda di luar sana ,  bulan ni anda boleh membeli Meal Shakes sambil menderma .  : ) Nak tahu info lanjut , klik sini .



********************************************


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.


Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor




TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)

Rawatan Alternatif - Herba Bantu Kurang Serangan Asma / Lelah



Profesor dan pakar perunding respirasi, Prof Dr Roslina Abdul Manap berkata, menurut satu kaji selidik, kebanyakan pesakit percaya asma mereka terkawal sedangkan sebenarnya tidak. 

Hampir satu dalam setiap lima pesakit didapati memerlukan rawatan kecemasan untuk asma dalam tempoh setahun dan 6.7 peratus daripada mereka terpaksa bermalam di hospital. 

Malah, kira-kira 41 peratus pesakit terpaksa menggunakan alat penyedut yang memberi kelegaan segera sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk meringankan tanda asma yang dialami mereka. 

“Statistik ini mengukuhkan lagi hakikat pentingnya untuk mereka mendapatkan rawatan yang betul. 

“Walaupun asma adalah penyakit kronik yang masih tiada penawarnya, pesakit boleh mengawal asma dengan gabungan ubat pelega dan ubat pengawal. 

“Kejadian asma meningkat dengan ketara sejak 40 tahun lalu dan pengurusan penyakit serta gejala secara berkesan penting supaya pesakit boleh menjalani kehidupan secara normal,” katanya. 

Menurut kajian yang dijalankan pada 2009, lebih 300 juta orang di seluruh dunia menghidap asma dan angka itu dijangka meningkat kepada 400 juta orang pada 2025. 

Asma berlaku kerana radang di salur udara atau kekejangan di saluran bronkus dan ia boleh berpunca daripada faktor lain seperti debunga, lipas, bulu haiwan dan kulat. 

Asap rokok, asap kereta, perubahan cuaca, bahan kimia yang beracun, jangkitan virus atau masalah emosi seperti keresahan, tekanan jiwa ataupun senaman berat dan ketawa juga boleh menyebabkan asma. 

Gejala asma termasuk sukar bernafas, nafas berdehit, batuk, sesak nafas dan dada terasa sempit. Bilangan kematian sedunia akibat asma setiap tahun dianggarkan berjumlah 250,000 kes. 

Asma lazimnya menjejaskan kehidupan pesakit dengan serius. Berdasarkan kaji selidik dijalankan oleh Pemahaman dan Pengurusan Asma Di Eropah dan Kanada (EUCAN AIM) pada 2010, kira-kira 40 peratus pesakit asma menyatakan aktiviti sukan dan riadah menjadi terbatas. 

Hampir satu pertiga pula mengatakan aktiviti fizikal mereka terbatas, 20 peratus pesakit tidak dapat bekerja atau bersekolah selama enam hari akibat asma dan tahap produktiviti pesakit menurun sebanyak 40 peratus ketika keadaan asma mereka dalam keadaan kritikal. 

Pakar perunding respirasi, Datuk Dr Abdul Razak Muttalif berkata, walaupun rawatan asma semakin maju, ramai pesakit masih tidak dapat mengawal asma secara berkesan melalui kaedah rawatan sedia ada. 

Bagaimanapun, berdasarkan pemerhatiannya, tahap asma masih terkawal di Malaysia memandangkan mudahnya untuk memperoleh ubat-ubatan mujarab. 

“Hanya pesakit itu sendiri yang berupaya mengawal diri dan penyakit berkenaan,” jelasnya. 

Keadaan sekeliling yang kering ketika musim panas boleh menyebabkan masalah asma bertambah ketara. 

Perubahan cuaca dan keadaan sekeliling adalah pencetus utama penyakit asma yang memenatkan penghidapnya setiap kali mereka bernafas. 

Ramai juga yang merasakan keadaan asma mereka bertambah tenat sewaktu jerebu melanda seperti yang berlaku di rantau ini sekarang. 

Ini boleh membawa perubahan besar kepada keadaan emosi seseorang pesakit asma sehingga boleh memburukkan lagi keadaan penyakit mereka. Inilah antara sebab pesakit asma memerlukan perhatian rapi. 

Dalam usia kanak-kanak, lebih ramai kanak-kanak lelaki yang berpotensi menjadi pesakit asma manakala dalam kalangan dewasa pula, wanita lebih ramai menghidapnya. 

“Di Eropah, kira-kira 17.7 bilion Euro (bersamaan RM71.5 bilion) dibelanjakan untuk rawatan dan pengurusan asma manakala 3.8 bilion Euro (atau RM15.3 bilion) daripada jumlah itu digunakan untuk menampung kos rawatan pesakit luar. 



Petikan : myMetro

Rawatan mengubati asma yang dibekalkan pengamal perubatan profesional terbahagi kepada dua iaitu kelegaan dan kawalan.

Kesan jangka pendek

Ubat kelegaan mempunyai kesan jangka pendek yang boleh membantu menghentikan gejala yang menyerang, manakala ubat kawalan membantu mengawal asma bagi setengah tempoh dengan mengurangkan keradangan dan mukus pada salur udara.

Pesakit boleh juga melakukan rawatan alternatif seperti diamalkan masyarakat Melayu iaitu menggunakan tumbuhan herba bagi mengurangkan atau menghapuskan serangan asma sama ada dalam jangka masa pendek atau panjang.

Rawatan alternatif herba yang boleh digunakan :

1) Daun sirih

Rebus daun sirih bersama gula batu pekat.Biarkan suam dan minum rebusan berkenaan dengan segera Sekiranya sakit dada ketika serangan asma, layur daun sirih di atas api dan tampalkan pada dada.

2) Madu asli

Amalkan madu asli, minum sebanyak satu atau dua sudu besar sekali setiap hari. Bagi kanak-kanak kecil , dosnya perlu dikurangkan sedikit iaitu setengah atau satu sudu teh sahaja.

3) Hati unta

Dapatkan hati unta yang telah dikeringkan, potong nipis dan goreng tanpa minyak hingga menjadi arang. Selepas itu, tumbuk menjadi serbuk, rendam sedikit serbuk dalam segelas air mendidih, biarkan sejuk atau suam dengan sendirinya sebelu ditapis dan diminum airnya. Amalkan setiap malam hingga berasa kesannya.

4) Bunga kecubung

Jemur beberapa bunga kecubung dan kemudian gulung seperti rokok daun. Pasang api dana hisap daun kecubung ini.

5) Bawang putih

Ambil lima ulas bawang putih dan hiris nipis. Rebus hirisan berkenaan dengan segelas air, biarkan mendidih sehingga airnya tinggal separuh dan sejukkan dalam suhu bilik. Apabila sejuk tambahkan satu sudu teh madu asli dan amalkannya pada setiap pagi selama 10 hari berturut-turut.

6) Daun pegaga

Keringkan daun ulam berkenaan , rebus dan minum airnya ketika suam.

7) Daun ati-ati

Daun berwarna ungu seperti daun keladi, tetapi bersaiz kecil. Rasanya lembut seperti baldu. Sebelum tidur , basuh daun ati-ati sehingga lembap dan sapukan ke dada. Gosok sehingga kering pada dada, amalkan baca AL-FATIHAH atau bacaan doa lain ketika menggosok.

8) Susu kambing

Minum susu kambing segar setiap pagi.

9) Bawang merah

Rebus beberapa biji bawang merah yang kecil sehingga lembut, kisar dan tapis airnya. Minum air rebusan ini selama seminggu.

10) Bunga kenanga

Celur tiga kuntum bunga kenanga selama lima minit dalam semangkuk air panas. Minum air ini beberapa kali dalam seminggu.


Anda juga boleh gunakan alternatif lain iaitu mengambil suplemen Shaklee yang boleh membantu mengurangkan serangan asma ini. Untuk info lanjut , boleh klik sini .


********************************************


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.

http://www.wasap.my/60193443650

Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor

FB page : Zinnia Z A Online Shop



TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)

Testimoni GLA (Shaklee) - #ShakleeEffect #5


  • Ada orang sukakannya kerana GLA COMPLEX membantu mengurangkan masalah PERIOD PAIN 
  • Ada orang sukakannya kerana GLA COMPLEX membantu mengawalatur KITARAN HAID 
  • Ada orang sukakannya kerana GLA COMPLEX membantu REGULASI GULA dalam darah 
  • Ada orang sukakannya kerana GLA COMPLEX meningkatkan SERI MUKA 
  • Ada orang sukakannya kerana GLA COMPLEX membantu mereka mendapatkan ZURIAT 
  • Ada orang sukakannya kerana GLA COMPLEX membantu PENGECUTAN CYST 
  • Ada orang sukakannya kerana GLA COMPLEX membantu mengurangkan SIMPTOM MENOPAUS 


Nak tahu lebih lanjut tentang :

Kebaikan GLA ? Klik sini .
Set kesuburan wanita ? Klik sini .
Suplemen tambahan untuk wanita ? Klik sini .
GLA melegakan senggugut ? Klik sini .
GLA dalam set kecantikan kulit ? Klik sini .
Kenapa rahim bengkak ? Klik sini .



Jom kita lihat apa kata mereka sepanjang consume GLA Shaklee : )












































































ESP + GLA + VITAMIN C + ALFAFA






********************************************


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.

http://www.wasap.my/60193443650

Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor

FB page : Zinnia Z A Online Shop



TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)
zinniaza.com © . Designed by MaisarahSidi.com