Home Siapa Saya Disclaimer Mengapa Shaklee Cara Order Nak Jadi Ahli?

15 FAKTA TENTANG OMEGA-3

















BONUS! 1 LAGI FAKTA TENTANG OMEGA-3


***

Tahukah anda, Omega-3 ada terdapat dalam Omega Guard :)

Nak tahu 5 sebab wanita perlukan Omega-3? Klik sini.



Jadi, ini ada BERITA BAIK buat anda.

Dengan setiap pembelian 5 botol Omega Guard dalam 1 resit sepanjang bulan ini,
anda akan dapat :

 Baucer RM60 (RM20 x 3) 😱

Jika anda tambah lagi 3 botol Omega Guard,
anda akan dapat lagi LEBIH. Nak tahu apa dia ? Tengok ni  :

 FREE membership Shaklee (worth RM80)
 Cash Bonus 5% (worth RM40)

Wow ! Banyak nya 😍
Dapat baucer, dapat free membership, dapat cash bonus lagi. dah JIMAT RM180.00 uolsss. 😱



***


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.
Berminat untuk daftar keahlian Shaklee ?
Daftar di sini.
( Isi form dan admin akan hubungi anda )




Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor [ID No : 882322]

SMS / WHATSAPP 019 344 3650 


Boleh refer sini untuk Senarai Pengedar Shaklee yang sah seluruh Malaysia :) 





"Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Saya bertanggunggjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda. Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai pengedar Shaklee ( ahli Shaklee ), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee, dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 882322 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya ..."


TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)

5 SEBAB WANITA PERLUKAN OMEGA-3



Assalamualaikum buat semua pembaca blog zai ni ")

Kalau zai tak silap, follower zai ni terdiri dari ramai wanitakan.
Jadi, petang2x ni zai nak share 5 sebab kenapa wanita perlukan Omega-3.

#1 - PERTAMA


Sebab pertama adalah boleh membantu wanita hadapi gejala 'datang bulan' dengan lebih relax, cool & steady.

Ramai wanita yang rasa tak selesa atau kejang setiap bulan terutamanya apabila masuk minggu datang bulan tu (ref:Dysmenorrhea).

Ini disebabkan oleh contraction yang sgt kuat di uterus dirangsang oleh prostaglandins (cecair dlm badan yang bersangkut paut dgn inflammation / keradangan). Tu yang rasa sengsara tengok pain tu kan.

Kajian menunjukkan Omega-3 sangat dikenali dengan sifat Anti Radang, ini dapat membantu 'relaxkan' simptom setiap kali 'dtg bulan' tu.

Ada juga yang jenis mood swing 🤔 (anda biasa kena ke). Kajian juga menunjukkan Omega-3 boleh bantu relaxkan mood swing tu.Sebenarnya Omega 3 tu dlm masa sama dlm mengawal hormon dan skalgus seimbangkan mood happy kt!

Bestkan Omega?



#2 - KEDUA

Sebab kedua wanita memerlukan Omega 3 ni berkait rapat dengan Rheumatoid Arthritis (RA)

Kenapa?

Mengikut statistik menunjukkan wanita mengalami simtom RA lebih ramai dr lelaki.

Ada diantara mereka mengambil Omega-3 dlm ikhtiar mengurangkan radang (ref: Joint Pain) dan rasa 'ketat' pada sendi.

Walau apapun kesihatan sendi ni penting untuk kita jaga sejak usia muda dan dapatkan nasihat doktor ya!

Best kan Omega!


#3 - KETIGA

Sebab ketiga wanita perlukan Omega-3 adalah dapat membantu melindungi diri mereka dr risiko Osteoporosis.

Sebenarnya ikut statistik, wanita lebih terdedah kepada risiko osteoporosis antara sebabnya adalah penurunan hormon estrogen masa monopos!

Ada study / review (ref: A systematic review of omega-3 and osteoporosis published in the British Journal of Nutrition in 2012) menunjukkan efek significant dari Omega-3 atas ketumpatan mineral tulang. Namun begitu pengambilan supplement kaya dgn kalsium dlm masa sama juga boleh bantu ringankan risiko Osteoporosis

Best kan Omega! dan Oste! Hehe


#4 - KEEMPAT

Sebab keempat wanita perlukan Omega-3 ini berkait dengan kanser!

Ada bukti (ref to: study of how disease spreads and can be controlled ),
menunjukkan makan ikan mengurangkan risiko kanser payudara ; kemungkinan ada peningkatan dalam pengambilan Omega-3 dalam pemakanan mereka!
(Ref: dietitians from Department of Nutrition and Dietetics​ at KK Women's and Children's Hospital​ (KKH), a member of the SingHealth​ ​group)

Tiada kajian lanjut atas claim ini namun sebaiknya bolehlah tambah pengambilan ikan atau sumber Omega-3 dlm diet anda untuk kesihatan seluruh badan.

Best tau Omega!


#5 - KELIMA

Sebab kelima wanita memerlukan Omega-3 adalah untuk Mood Happy Sokmo!!!

Wah ni yang syok sebab zaman skrang ramai betul under depression / stress.

Eh bukan awk, awk amik Omega Guard kan.

Ok.

Sebenarnya ada kajian atas Omega 3 yang menunjukkan kesan positif terhadap masalah depression
(Ref: Journal of Clinical Psychiatry, omega-3 supplements were found to be effective against major depression (but not anxiety disorders).)

Stress boleh dikawal sebenarnya selain itu melalui pengawalan makanan seimbang dan bersenam.

Best kan Omega
awak amik Omega Guard kan?


***

Kredit : s2uEFFECT

***

Tahukah anda, Omega-3 ada terdapat dalam Omega Guard :)



Jadi, ini ada BERITA BAIK buat anda.

Dengan setiap pembelian 5 botol Omega Guard dalam 1 resit sepanjang bulan ini,
anda akan dapat :

 Baucer RM60 (RM20 x 3) 😱

Jika anda tambah lagi 3 botol Omega Guard,
anda akan dapat lagi LEBIH. Nak tahu apa dia ? Tengok ni  :

 FREE membership Shaklee (worth RM80)
 Cash Bonus 5% (worth RM40)

Wow ! Banyak nya 😍
Dapat baucer, dapat free membership, dapat cash bonus lagi. dah JIMAT RM180.00 uolsss. 😱



***


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.
Berminat untuk daftar keahlian Shaklee ?
Daftar di sini.
( Isi form dan admin akan hubungi anda )




Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor [ID No : 882322]

SMS / WHATSAPP 019 344 3650 


Boleh refer sini untuk Senarai Pengedar Shaklee yang sah seluruh Malaysia :) 





"Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Saya bertanggunggjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda. Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai pengedar Shaklee ( ahli Shaklee ), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee, dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 882322 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya ..."


TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)

MANA DATANG 4,000 VIEW NI?







Alkisah tadi.
Zai sajelah singgah blog zai ni,
sebab zai nk tgk sapa yg tinggalkan jejak.
Nnt blh zai balas kunjungan kan.

Tertengok la pulak kt angka BLOG HITS
Semalam zai baru je tgk dlm 510,000 view macam tu.
Hari ni terus naik 514,000 view

Mana datang 4,000 view ni?
Tengok graf tu. Mencanak naik, habis yang lain tinggal secoet je.

Selalunya seingat zai la, sehari paling tinggi dlm 500 view.
Memang biasa banyak tu. ( itu yg zai perasan la, yg zai tak perasan tak tahu la berapa )
Xpernah lak smp 4,000 view sehari.

Terus tny kwn blogger. Dia mmg otai la bab blog ni kan. Itu lah respons dari dia.
Mmg betul la tu, dr dlu zai selalu dengar org kata lagi lama blog lagi hebat la viewer dia.
Jadi tak sia2 la usaha zai bangunkan blog ni kan ?

Meh la awak2 singgah  selalu blog kita ni ya.
InshaaAllah mmg tak de yg mengarut.
Semua dlm ni blh buat tambah ilmu pengetahuan

Kalau ada nk order atau nak daftar ahli shaklee,
Roger je zai ya

Xoxo zai

***


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.
Berminat untuk daftar keahlian Shaklee ?
Daftar di sini.
( Isi form dan admin akan hubungi anda )




Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor [ID No : 882322]

SMS / WHATSAPP 019 344 3650 


Boleh refer sini untuk Senarai Pengedar Shaklee yang sah seluruh Malaysia :) 





"Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Saya bertanggunggjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda. Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai pengedar Shaklee ( ahli Shaklee ), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee, dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 882322 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya ..."


TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)

24 PESANAN DR HAMID ARSHAT KEPADA WANITA

Assalamualaikum & selamat tengahari . . .

Semoga pembaca blog zai ni sentiasa dilimpahi rahmat & kasih sayang Allah SWT.
Mensyukuri nikmat pemberian dari-NYA.
Meredhai setiap ujian & kesusahan.
Sabar meneruskan perjuangan.

Okay, entry kali ini zai nk share la pesanan daripada DR HAMID ARSHAT.
Sebenarnya zai ni memang follower fb DR HAMID ARSHAT ini.
Suka baca tips2/pesanan dan setiap post beliau.
Semuanya penuh info dan bermanfaat :)

Jadi, zai nak share lah post DR kt blog zai ni.
Senang untuk zai cari balik nanti. kan kan kan ?

So, jom kita baca apa pesanan beliau :

***



PESANAN KEPADA WANITA DAN PESAKIT2 SAYA

1. Jagalah kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Tiada harta dan wang ringgit yang bertimbun banyaknya pun yang boleh menebus kesihatan bila sudah dilanda penyakit kronik.

2. Pencegahan penyakit adalah lebih baik dari rawatan. Tapi bila sudah ditimpa penyakit perlu cari ubat dari peringkat awal. Cari ubat dari doktor bertauliah dulu. Rawatan alternatif dan tradisional bolih dikabungkan kemudian.

3. Berdoa kepada Allah SWT setiap hari dan setiap waktu dan ditempat yang makbul doa agar dikuatkan iman dan diberi kesihatan badan, jiwa dan panca indera. Jangan putus doa atau putus harapan. Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

4. Kuasai, kawal dan urus diri untuk mengikuti cara, gaya, budaya dan tabiat hidup kearah sihat walafiat. Jangan asyik bergantung dengan ubat. Ubah minda dan ubah tabiat kepada ciri2 positif. Hapuskan kepercayaan dan amalan kuno yang tidak berasaskan ilmu pengetahuan.

5. Maksud hadis - pada akhir zaman (sekarang) dua perkara menjadi punca utama bagi berbagai penyakit iaitu makanan tidak seimbang dan gangguan jiwa dan rohani. Memang benar.
Lain2 punca penyakit ialah keracunan dari berbagai punca saperti bahan2 kimia, radiasi dan pencemaran.

6. Penyakit timbul dari tabiat makan yang tidak sesuai serta pemilihan makanan yang kurang berkhasiat dan berzat. Sering berlebihan gula dan karbohaidrat. Juga makanan yang mungkin mengandungi toksin sebab diawet, diproses, ditambah perisa serta disimpan dalam tin.
Jauhkan makanan2 tersebut dan juga makanan2 segera dan junk serta minuman manis dan bergas. Makan bahan2 yang mentah dan segar - bayakkan sayur2 dan buah. 70% dari makanan dari sumber tersebut. Kurangkan gula dan garam dalam masakan. Juga jangan memasak keterlaluan ( over cooking khususnya sayur2)


7. Makan bila lapar berhenti sebelum kenyang. Kunyah makanan perlahan2 dan berulang2 sehingga makanan dalam mulut jadi lumat sebelum ditelan. Tebaik kunyah antara 15 hingga 20 kali setiap suap makanan.

8. Mulakan makan dengan buah2an dan tunggu 15 hingga 20 minit sebelum makan nasi. Kalau bolih jangan tambah nasi; tambah lauk(perotin) dan sayur2 jika sajian pertama tidak mengeyangkan.
Waktu selingan (tea dan coffee break) makan kacang badam, peanuts , gajus atau walnut berserta kismis, keroma atau berries yang dikeringkan. Biji2 kuaci, sunflower, labu, semangka, adalah makanan sihat. Disertai air kosong atau air teh hijau.


9. Kurangkan minuman kopi kepada satu atau dua kali sahaja dalam sehari. Biasakan minum jus buah2 yang segar. Jus air kelapa muda tanpa ditambah gula adalah jus buah yang terbaik dari segi kandungan zat, vitamin dan logam. Banyakkan minum air mineral atau air kosong.
Mereka yang sering mengalami gangguan kencing dan lelehan lendir faraj amalkan minum jus cranberry, lemon , limau nipis atau kasturi.

10. Minyak kelapa dara (VCO) atau extra virgin olive oil adalah baik untuk fungsi otak dan jantung. Minumlah satu sudu pagi dan petang. Juga satu sudu madu lebah setiap hari.

11. Jadikan suka makan ulam dan salad sebagai satu tabiat dan budaya hidup. Ulam raja telah dikaji dan dibuktikan sebagai antikanser. Begitu juga berbagai2 pucuk daun yang mudah ditanam disekitar rumah - sambung nyawa, misai kucing, kacang botor, tujuh jarum dll- mengandungi berbagai khasiat kesihatan ; mengawal kencing manis, darah tinggi serta meningkatkan fungsi otak dan jantung.

12. Bila sudah capai umor 50 tahun iaitu umor bagi kebanyakkan wanita capai menopos atau putus haid waspadalah tentang makanan. Ketika itu falsafah kita ialah makan untuk sihat bukan untuk menjamu selera atau untuk puaskan nafsu. Ketandusan hormon estrogen ketika menopos boleh beri kesan negatif kepada kesihatan.  Banyak sayur2, bijiran dan kekacang saperti soya yang mengadungi phytoestrogen dan boleh dijadikan gantian. Jika mengalami gejala2 teruk akibat menopos sebaiknya makan pil hormon estrogen sebagai gantian.

13. Stress yang tidak terkawal dan berlanjutan adalah punca bagi 1001 jenis penyakit. Sukar untuk kita lari dari berbagai jenis tekanan fizikal, mental dan rohani kerana ia boleh timbul dimana2 saja. Tetapi kita boleh tangkis, atasi dan mengurus stress supaya ia tidak menimbulkan penyakit.

14. Kaedah utama mengawal stress ialah mengamalkan ibadah mengikut jadual dan arahan Allah - solat fardu dan sunat, baca quran, zikir dan selawat, puasa dan sedekah. Quran adalah satu mukjizat dan rahmat terbesar dari Allah dan didalamnya terdapat syifa iaitu penyembuh bagi segala penyakit. Baca quran setiap hari.

15. Senyum selalu, ucap salam kepada sesiapa kita bertemu, bersalaman mesra dan berkenalan, kawal marah, jangan menyakiti dan menghina orang lain, terima teguran, rasa tawaduk dan rendah diri. Terima segala jenis musibah dan ujian Allah sebagai ' qada' dan kadar Allah '

16. Exercise tubuh badan juga satu kaedah kurangkan stress. Pilih saja apa jenis exercise sesuai dengan cara gaya hidup kita selama 30 minit asalkan berpeluh - berjalan kaki, jogging, tunggang basikal, pergi gym, treadmill, taichi, silat atau yoga. Exercise hasilkan banyak khasiat kesihatan, menfaat dan kebaikkan bagi kehidupan sesorang; bantu kawal penyakit diabetes, darah tinggi dan serangan jantung dan angin akhmar.

17. Lakukan 'deep breathing exercise' dimana2 saja, sambil duduk atau berdiri; dipejabat atau dirumah ; dipejabat khusus setelah berjam2 buat kerja atau pandang komputer. Duduk dikursi, pusingkan menghadap ke belakang atau ke sudut. Sedut nafas melalui hidung sedalam2 dan hembuskan keluar perlahan2 melalui mulut sambil baca subhanallah dan lafaz istigfar.
Ulang beberapa kali selama 5 - 7 minit. Kaedah ini boleh meningkatkan bekalan oksigen sambil mengurangkan kabon dioksida dari otak menjadikan kita lebih segar dan lebih tenang.

18. Amalkan memeriksa buah dada sendiri waktu mandi untuk mengesan ketulan khususnya kanser payudara. Untuk periksa payudara kanan, angkat keatas tangan kanan dan guna tangan kiri untuk periksa. Ulang sebelah kiri. Juga rasa dan periksa celah ketiak untuk kesan ketulan. Picit puting jika ada keluaran lendir atau darah. Jika ada simptom2 tersebut terus jumpa doktor.

19. Buat ujian 'pap smear' khususnya wanita yang pernah melahirkan anak, yang mengalami lelehan keputihan , perdarahan selepas persetubuhan dan perdarahan lepas menopos. Ulang ujian setiap tahun. Ini bertujuan mengesan kanser pangkal rahim. Malah lebih baik dikesan sebelum jadi kanser.

20. Pantau berat badan. Sebaiknya jangan biarkan melebihi 60 kg. Memang mudah naik berat tetapi untuk menurunkan berat badan sangat sukar. Kawal makan khususnya gula dan karbohaidret. Lakukan exercise setiap hari.

21. Jadikan tabiat berjumpa doktor jika ada sesuatu kelainan dalam edaran haid . Buat scan peranakkan khususnya jika anda mengalami senggugut, perdarahan banyak, berpanjangan dan tak tentu masa atau merasai bonggol atau tumbuhan pada perut.

22. Amalkan makan multivitamins (seperti obimin atau lain), fish oil, kalsium dan vitamin C terus menerus sehingga akhir hayat. Jangan berhenti selepas bersalin. Jadikan ia satu tabiat dan amalan harian. Makanan harian kita tidak dapat menampung keperluan vitamin untuk tujuan baik pulih tisu dan organ penting dalam tubuh badan. Keperluan vitamin dan logan meningkat selepas bersalin, penyusuan bayi dan lepas bedan. Wanita juga kehilang logam iron ketika haid.

Multivitamin

Fish Oil

Ostematrix

Vitamin C


Folic Acid


23. Supplements. Makanan2 tambahan yang mengandungi berbagai unsur saperti antioxidants, fiber, kolegen, peptides dan amino asid banyak dijual dipasaran.
Saya sendiri mengambil extra virgin olive oil, grape seeds(mengandungi resveraterol untuk jantung dan otak), royal jelly dan honey dan habbatus sauda.

Antioksidan - Resveraterol
Antioksidan
Antioksidan
Kolagen
Amino Acids - Protein

24. Jangan tanya saya 'Apa pantang selepas bedah atau lepas bersalin"
Tanya saya 'Apa yang baik dimakan waktu pemulihan?'
Pertanyan kedua lebih wajar dan positif serta proaktif.

Semoga Allah berkati hidup kita dengan keteguhan iman, kesihatan badan dan murah rezeki yang halal. Serta kejayaan dan kebahagian hidup di dunia dan akhirat. Amin.

Sumber : FB DR HAMID ARSHAT

***


Hubungi Zai untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee.
Berminat untuk daftar keahlian Shaklee ?
Daftar di sini.
( Isi form dan admin akan hubungi anda )




Zailatul Akmal

Shaklee Independent Distributor [ID No : 882322]

SMS / WHATSAPP 019 344 3650 


Boleh refer sini untuk Senarai Pengedar Shaklee yang sah seluruh Malaysia :) 





"Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Saya bertanggunggjawab untuk membimbing dan memberi servis kepada anda. Sekiranya anda berminat untuk mendaftar sebagai pengedar Shaklee ( ahli Shaklee ), anda boleh menghubungi saya untuk saya bantu proseskan pendaftaran anda atau boleh juga daftar sendiri dengan walk in di branch Shaklee, dengan mendaftar dibawah ID Shaklee saya 882322 dan anda akan diberikan bimbingan daripada saya ..."


TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)